2016. április 14., csütörtök

Minden alkotónak, aki szeretne fejlődni, és megtanulni LÁTNI. II:

Előzmények:
 I.
http://nemvalovilag.blogspot.hu/2016/02/minden-alkotonak-aki-szeretne-fejlodni.html
Ha érdekel a téma, iratkozz fel blogértesítőre.

"Tudod Vincent, a művészettel az a probléma, hogy túl sokáig tart a technika elsajátítása. Amikor végre sikerül, a művész már valószínűleg rég elfelejtette, hogy mi volt az eredeti célja." (Anton Mauve)
Festőknek, grafikusoknak, íróknak, költőknek.
Kurzus indul nemsokára. Online és személyes is. Érdekel?
lattatasoktatas.webnode.hu

Tudni kell mi a különbség a tanulmányra szánt munka és az egyéniségi alkotás között. Mi az ami gyakorlás szintjén kitűnő mű, és mi az a komponált alkotás, ami kiállításra, vagy megjelentetésre való.
Magadra utalva úgy tudod meglátni a javítani valót, hogy sokáig félreteszed a művedet, és friss szemmel, szinte idegenként tekintesz rá. Lehet hogy még ekkor sem tudod "helyére "tenni a művedet.
Ha nálam megtanulsz látni, könnyű dolgod lesz. Mások munkájában könnyebb észrevenni a hibát, úgy mint "mások szemében a szálkát".
A sajátunkban nehezebb, és néha évek múlva "verjük fejünket a falba", hogy miért is adtunk ki a kezünkből befejezetlen alkotást. Amikor már másnak a tulajdona, többet nem nyúlhatunk hozzá. Nem igaz, hogy ha megvette, mert neki tetszett, az az én igényeim szerint is elég jó.
Meg kell tanulni látni, ez a megoldás, és akkor vállalhatjuk a régi "zsengéinket" is bátran.

A képzőművészeti alkotásoknál fontos az egyensúly, a színharmónia és valami varázslat, ami még a kezdő alkotót is a mesterművekhez emeli, mert a mű kisugárzása különleges energiát közvetít.
A verseknél fontos a ritmus, a dallam, rímesnél a rím, és fontos a szókincs, a nem hétköznapi mondanivaló. Fontos még valami varázslatos, melytől megdobban a szív, vagy könnyekre fakaszt.
A prózánál fontos a mesélőkedv, a mondanivaló, a magával ragadó történet, és nem utolsósorban a bensőséges hangulat, a választékos szókincs. Még sok más fontos dolgot átbeszélünk.

Értékelni nemcsak a művedet, saját magadat is tudni kell.
Soha ne szégyelld a művedet.
Senki sem tökéletes, de az alkotni tudásnak fokozatai vannak. Ha tudod, hogy te hol tartasz, nem okozhat fájdalmat egy rossz vélemény.
Ha részt veszel a foglalkozásokon, meg fog nőni az önbizalmad, de oly módon, hogy nem értékeled túl magad.
Magabiztosan tudod vállalni amit csinálsz. Tisztában leszel avval, mi az erősséged, és mi a fejleszteni valód.
Bátran fogsz bárki elé kiállni alkotásoddal. Nem fogsz pöffeszkedni, ha dicsérnek, de nem esel kétségbe a rosszindulatú és irigy kijelentésektől sem. Meg fogod tudni különböztetni az építő kritikát az egyéb véleményektől.

lattatasoktatas.webnode.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése